„Трубадур“ в историята на Метрополитън

На 3 октомври ще гледаме на живо Нетребко и Хворостовски именно в тази опера

Първото представление на „Трубадур“ в Мет е на 26.10.1883 г. Новата нюйоркска опера е открита на 22 октомври същата година с „Фауст“. На 24 октомври се играе „Лучия ди Ламермур“, така че „Трубадур“ се явява третото представление в историята на новата институция.

Следващите продукции на тази знаменателна опера на Верди са поставени през 1894-а и 1915 г., когато диригент е Артуро Тосканини. Постановката от 1915-а се задържа цели 25 години и е подменена чак през 1940 г., като в ролята на Манрико е Юси Бьорлинг.

Нова постановка има и на 26.10.1959 г. с Мет дебют на Джулиета Симионато (Азучена). Премиерата е и откриване на сезона, като Манрико е Карло Бергонци, а диригент – Фаусто Клева. През този сезон „Трубадур“ се играе 18 пъти, което е доста внушително число. Обикновено в рамките на един сезон заглавията в Мет се играят от 6-7 до около 12-14 пъти.

Трубадур в Мет

Карло Бергонци, 1959 г.

Ето какво пише престижното списание The New Yorker:
„Метрополитън опера откри своя сезон с нова продукция на „Трубадур“. Откриването бе спокойно, с минимална светска суматоха за разлика от предишни години. Слушателите можеха да се концентрират върху случващото се на сцената със съвсем малко или никакво смущение, идващо от салона. Това е изключително приятна индикация за узряването на публиката, идваща на откриването на сезона“.

 

Продължаваме историческата разходка в Мет с новата постановка, представена на 6 март 1969 г. Диригент е Зубин Мета, а сцената гъмжи от звезди – Пласидо Доминго (Манрико), Леонтин Прайс (Леонора) и Шерил Мюлнс (Граф Ди Луна).

Стигаме до 12.11.1987 г., когато на премиерата дирижира Ричард Бониндж, а съставът отново е на световно ниво – Лучано Павароти, Джоан Съдърланд и Лео Нучи.

Трубадур в Мет

1987 г.

Павароти има общо 26 представления в Мет на „Трубадур“. Първото е през 1976 г. (откриване на сезона), когато списание TIME пише:
„Италианският тенор Лучано Павароти бе гвоздеят в откриването на 92-ия сезон на Мет. Със своите над 150 кг. той не можа да направи визуално почти нищо, за да повярваме на героя му Манрико. Но по отношение на пеенето нещата стояха съвсем другояче. Със своя елегантен, слънчев глас Павароти е най-вълнуващият лиричен тенор в света. Манрико е важна повратна точка в неговата кариера. За първи път в Мет той се осмелява да се гмурне в дълбоките драматични води на Верди. Стъпка, която разумните лирични тенори не предприемат, докато не прехвърлят 40 години (а той е на 41), защото рискуват да повредят гласа си.“

Преминаваме към 7.12.2000 г., когато е представена следващата постановка. Диригент е Карло Рици, Манрико се изпълнява от Нийл Шикоф, а Долора Заджик е Азучена. Другите солисти са:
Leonora……………..Marina Mescheriakova
Count Di Luna………..Roberto Frontali
Ferrando…………….Dimitri Kavrakos
Ines………………..Jane Shaulis
Ruiz………………..Ronald Naldi
Messenger……………David Lowe [Debut]
Gypsy……………….John Shelhart [Debut]

Настоящата постановка в Мет е представена на 16.02.2009 г. Това е дебют за режисьора Дейвид Маквикър. На сцената са били Марсело Алварес, Сондра Радвановски, Дмитри Хворостовски и отново Долора Заджик. Останалите имена са:
Ferrando…………….Kwangchul Youn
Ines………………..Maria Zifchak
Ruiz………………..Eduardo Valdes
Messenger……………David Lowe
Gypsy……………….Robert Maher

Трубадур в Мет

Премиерата през 2009 г.

Списание Opera News пише:
„През последните 20 години в Мет имаше две постановки на „Трубадур“, които не бяха много задоволителни, но за щастие компанията направи нужните промени. И в музикално, и в драматично отношение новата постановка връща доверието в заглавието, което често е една пародия и показва оперното изкуство в най-глуповатата му форма.
Шотландският режисьор Дейвид Маквикър представя „Трубадур“, който е достатъчно агресивен във физическото действие, за да следва пулса на Вердиевата музика, като в същото време изважда на показ сексуалното напрежение, втъкано в либретото“.

Тази постановка вече е излъчвана веднъж по света в програмата HD Live – на 30.04.2011 г.

Тази събота и публиката в България ще може я гледа. Това ще бъде 640-ият спектакъл на „Трубадур“ в историята на Мет. На сцената ще бъдат Анна Нетребко, Дмитри Хворостовски и отново Долора Заджик (Азучена). Останалите солисти са:
Manrico……………..Yonghoon Lee
Ferrando…………….Stefan Kocán
Ines………………..Maria Zifchak
Ruiz………………..Raúl Melo
Messenger……………David Lowe
Gypsy……………….Edward Albert

Диригент ще бъде Марко Армилиато.

Тук можете да видите четири фрагмента от генералната репетиция преди десетина дни:

А това е фрагмент от прякото излъчване през 2011 г.:

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *