Снимки от „Севилският бръснар“ в Мет

„Севилският бръснар“ пряко от Мет

Снимки от прякото излъчване на „Севилският бръснар“ от Метрополитън опера на 22.11.2014 г. (включително и на магарето Sir Gabriel, което играе редовно в Мет от 2006 г. насам)

Според мен преди антракта звукът в залата не бе достатъчно силен, а и качеството му отстъпва на това, на което сме свикнали по време на кинопрожекции. Липсват плътните баси и „високите“, които дават детайли. Дори една домашна аудио система дава по-добър звук при преките предавания по радио „Христо Ботев“ (между другото, преките излъчвания от Мет в радио ефира започват скоро – на 6 декември).

Тенорът Лорънс Браунли не бе много убедителен преди почивката, а баритонът Кристофър Молтман явно среща трудности със скоропоговорките по време на бързите пасажи и не пя с онези шеметни темпа, които екзалтират всеки фен на Росини. За щастие, след паузата и двамата артисти пяха доста по-добре. Това бе вторият спектакъл на „Севилският бръснар“ за сезона и съм сигурен, че в следващите вечери нещата ще се подобряват.

Изабел Ленард (Розина) определено се извисяваше над всички (а спрямо нисичкия Лорънс Браунли извисяването бе и буквално) – това е звездата на спектакъла.

След финала напълно заслужено много овации получи и балетистът Rob Besserer, който направи актьорски чудеса с безмълвната роля на сънливия иконом. За целия спектакъл той каза само една дума – Basta! Не знам дали тази реплика е записана в партитурата или е поредното чудесно хрумване на режисьора Бартлет Шер, което добавя още един комичен момент в операта. Rob Besserer изтърпя много физически страдания в хода на действието – многократно се търкаляше по пода (имаше и претъркулване през дивана – на тази възраст наистина само балетист може да направи подобни неща, без да се натроши), беше бутан от почти всички, а веднъж и буквално стъпкан от доктор Бартоло. Стана жертва и на взрив в кухнята (зад кулисите), обсипал го целия в зеленчуци. Актьорският му талант е толкова голям, че накрая дори пусна две-три сълзи за излъгания си господар. Всъщност Rob Besserer бе единственият на сцената от оригиналния състав при представянето на новата постановка през 2006 г.

Севилският бръснар в Мет

Балетистът Rob Besserer (вдясно), снимката е от предишен сезон

На 6 декември радио „Христо Ботев“ ще предава пряко от Мет именно „Севилският бръснар и това е чудесна възможност да чуем още веднъж тази прекрасна опера! А на 10 декември, сряда, от 19.30 часа в Cinema City ще бъде излъчено повторение на спектакъла от 22 ноември.

текст и снимки: Васил Богданов

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *