Програмата на новогодишния концерт за 2018 г. на Виенската филхармония

Рикардо Мути ще дирижира оркестъра за пети път

Традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на Музикферайн се излъчва в над 90 държави по целия свят и събира над 50 милиона телевизионнни зрители.

На 1 януари 2018 г. зад диригентския пулт за пети път ще застане маестро Рикардо Мути (1993, 1997, 2000 и 2004). Заедно със Зубин Мета той е с най-много опит в дирижирането на новогодишния концерт след ерата на Лорин Маазел. Творческите отношения между Мути и филхармонията започват през 1971 г. на фестивала в Залцбург и продължават вече 47 години с повече от 500 концерта. Тази специална връзка между Рикардо Мути и оркестъра беше отбелязана през 2011-а с обявяването на почетното членство на диригента във Виенската филхармония.

На 1 януари 2018 г. за първи път в историята на новогодишния концерт ще бъдат изпълнени 7 произведения (отбелязани са със звездичка в списъка по-долу).

Традицията на новогодишния концерт е поставена в далечната 1939 година от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955 г. от Вили Босковски, който дирижира концерта в продължение на 25 години до 1979 година. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на „Neujahrskonzert”, включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 година е първото телевизионно излъчване на новогодишния концерт.

Новогодишен концерт на Виенска филхармония

Sony Classical и Вирдижиня Рекърдс ще издадат концерта на всички възможни формати: на 2CD (международна премиера: 5 януари), DVD и Blu-Ray (26 януари), винил (16 февруари) и цял видео продукт в дигитална версия (16 февруари).

Рикардо Мути
Роден през 1941 година в Неапол (Италия), Рикардо Мути е част от титаничната плеяда велики диригенти на ХХ век наред с Караян, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Пиер Булез, Сейджи Озава и други.

По време на изключителната си кариера като диригент Рикардо Мути дирижира всички най-реномирани и емблематични оркестри в света: от Берлинската филхармония до Симфоничния оркестър на Баварското радио, от Филхармонията на Ню Йорк до Националния оркестър на Франция. Близките професионални отношения между Мути и Виенската филхармония продължават почти 50 години, той е сред най-канените диригенти от филхармонията и получи почетния Златен пръстен на оркестъра, специално признание, с което са били отличени малцина диригенти. Рикардо Мути бе поканен да дирижира юбилейния концерт по повод 150-годишнината на Виенската филхармония, както и традиционните новогодишни концерти през 1993, 1997, 2000 и 2004 година. Записът на концерта от 2000 г. е сред най-популярните издания и за по-малко от месец абумът регистрира златен статус на продажби.

През септември 2010 г. Рикардо Мути стана музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър и беше обявен за „Музикант на годината (2010) от най-престижното списание за класическа музика в САЩ – Musical America. В кариерата си Рикардо Мути е носител на множество отличия и награди. Той е „Кавалер на Големия кръст на Ордена на Италианската Република“, носител е на Ордена на Почетния легион на Франция, връчен му от Президента Никола Саркози, на Ордена на Британската империя, връчен му лично от Кралица Елизабет II и други. През 2011 г. Рикардо Мути получава две награди Грами, отличен е с наградата Birgit Nilsson за изключителен принос в оперното изкуство, престижното испанско отличие „Наградата на принцесата на Астурия“ за принос в изкуството и други.

2018 New Year’s Concert (Новогодишен концерт 2018)
Програма:

Johann Strauß II: Der Zigeunerbaron: Einzugsmarsch
The Gypsy Baron: Entrance March
Josef Strauß: Wiener Fresken op. 249*
Viennese Frescoes
Johann Strauß II: Brautschau op. 417*
Bridal Parade
Johann Strauß II: Leichtes Blut op. 319
Light of Heart
Johann Strauß I: Marienwalzer op. 212*
Maria Waltz
Johann Strauß I: Wilhelm Tell Galopp op. 29b*
Franz von Suppé: Boccaccio Overture*
Johann Strauß II: Myrthenblüten op. 395*
Myrtle Flowers
Alphons Czibulka: Stephanie-Gavotte op. 312*
Johann Strauß II: Freikugeln op. 326
Magic Bullets
Johann Strauß II: Geschichten aus dem Wienerwald op. 325
Tales from the Vienna Woods
Johann Strauß II: Festmarsch op. 452
Festival March
Johann Strauß II: Stadt und Land op. 322
Town and Country
Johann Strauß II: Un ballo in maschera op. 272
Ein Maskenball • A Masked Ball
Johann Strauß II: Rosen aus dem Süden op. 388
Roses from the South
Josef Strauß: Eingesendet op. 240
Letter to the Editor


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *