Кои сопрани са пели в „Отело“ на сцената на Мет преди Соня Йончева

Райна Кабаиванска и Красимира Стоянова са в звездния списък

Първата постановка на „Отело“ в Мет има само две представления. Премиерата е през ноември 1891 г. по време на турне в Чикаго, а в ролята на Дездемона е Emma Albani.

Отело в Мет

Emma Albani

Втората постановка е представена през декември 1894 г., като Дездемона се изпълнява от Emma Eames.

Тосканини дирижира премиерата на третата продукция, представена през ноември 1909 г. Frances Alda изпълнява ролята на Дездемона.

Отело в Мет

Frances Alda

Тази постановка се играе до 1913 г. и след 24-годишно отсъствие от репертоара е заменена с нова, представена през декември 1937 г. В главната женска роля е Elisabeth Rethberg.

Отело в Мет

Elisabeth Rethberg

Любопитен е фактът, че режисьорът на тази постановка, Herbert Graf, е автор и на следващата, чиято премиера е през март 1963 г. Диригент е Джордж Шолти, а Дездемона се изпълнява от Gabriella Tucci.

Отело в Мет

Teresa Zylis-Gara

Стигаме до постановката на Франко Дзефирели с премиера на 25 март 1972 г. Диригент е Карл Бьом, а на сцената са:
Otello James McCracken
Desdemona Teresa Zylis-Gara
Iago Sherrill Milnes
Emilia Shirley Love

 

Седмата постановка на „Отело“ в историята на Мет е на Elijah Moshinsky. Спектакълът на 21 март 1994 г. е дебют в Мет за диригента Валери Гергиев. В главната роля е Пласидо Доминго, а останалите изпълнители са:
Desdemona Carol Vaness
Iago Sergei Leiferkus
Emilia Jane Bunnell
Cassio Richard Croft

На 21 септември 2015 г. Мет откри своя 131-и сезон с новата постановка на Бартлет Шер, който премества действието от XV в XIX век.

Поглед в архивите на театъра показва, че това заглавие доста често е било играно при откриването на сезони. Случвало се е през 1902, 1938,
1948 (това е и първото предаване по телевизията от Мет)
1979 (предавано на живо по телевизията с Джеймс Ливайн, Шерил Мюлнс и Пласидо Доминго, за когото това е първи спектакъл на „Отело“ в Мет)
1987 (Доминго, Кири Те Канава, дир. Ливайн)
1995 (Доминго, Рене Флеминг, Джеймс Морис, дир. Ливайн) – с този спектакъл се въвеждат субтитрите в Мет, като екранчето е на гърба на седалките и по този начин всеки зрител може да избира различен език за превода
2004 (Бен Хепнър, Барбара Фритоли, дир. Ливайн)

Ето и българското присъствие на сцената на Мет в „Отело“.
През 1964 г. тенорът Димитър Узунов (р. 1922, Стара Загора – 1985, Виена) пее в „Отело“, а Дездемона се изпълнява от Райна Кабаиванска. Ето какво пише за този спектакъл Harriett Johnson в Post (заглавието на материала е Uzunov Scores as Met Otello):
„Димитър Узунов не показа онази безумна лудост, каквато демонстрира американският тенор James McCracken, но все пак бе изключително впечатляващ по свой собствен начин и се открои сред всички солисти. Прекрасният му глас резонираше свободно (His excellent voice was freely resonant), той беше представителен и убедително мургав. В хода на действието разви много добре напрежението, в което изпада, докато Яго му промива мозъка. Сцената със смъртта му бе блестяща (superb). Това бе най-вече актьорско, не толкова певческо постижение, което е рядкост за един тенор.“

Не толкова ласкава е оценката за Райна Кабаиванска:
„Сопраното Райна Кабаиванска изпя своята първа Дездемона тук. Тя изглеждаше прекрасно (lovely) и игра добре, но тази роля не е за нея. С глас, който има прекалено лека текстура (too light in texture), тя трябваше постоянно да го форсира, а това я изваждаше от строя (put her off pitch).“
Райна Кабаиванска има само още един спектакъл на „Отело“ в Мет – на 28.11.1964 г.

През март 2013 г. Красимира Стоянова пя в 6 спектакъла на „Отело“ с Хосе Кура и Томас Хемпсън.

В събота, 17.10.2015 г., ще гледаме 333-то представление на „Отело“ в Мет. С Александър Антоненко, Соня Йончева и Желко Лучич в главните роли. Останалите солисти са:
Emilia Jennifer Johnson Cano
Cassio Dimitri Pittas
Lodovico Günther Groissböck
Montàno Jeff Mattsey
Roderigo Chad Shelton
Herald Tyler Duncan

„Отело“ вече е бил излъчван веднъж в програмата HD Live – на 27.10.2012 с Йохан Бота и Рене Флеминг.

Трейлър на новата постановка:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *