Метрополитън опера уволни Джеймс Ливайн

Последното спускане на завесата за маестрото е без аплодисменти

Метрополитън опера уволни Джеймс Ливайн – диригентът, който в продължение на 40 години бе музикален директор на театъра. Решението е взето след разследване, което е открило доказателства за сексуален тормоз от страна на маестрото.

Мет започна разследването през декември 2017 г. след публикация на The New York Times, в която четирима мъже споделиха за сексуално насилие. Едва ли някой е очаквал такъв безславен край на кариерата на 74-годишния Джеймс Ливайн, определян от мнозина като най-великият американски диригент след Ленард Бърнстейн.

Метрополитън опера не разкрива детайли за резултатите от разследването, но се знае, че то е включвало разговори със 70 души. В официалното съобщение се казва, че „са намерени безспорни доказателства за сексуален тормоз над музиканти, които в началото на кариерата си са били подчинени на Джеймс Ливайн“.

Маестрото превърна оркестъра на Мет в един от най-добрите в света. През 1983 г. той се появява на корицата на Time, като престижното списание го нарича “America’s Top Maestro.”

Заради влошеното му здраве Мет определи за негов наследник Yannick Nézet-Séguin, който трябваше да встъпи в длъжност през сезон 2020/2021 г. Миналия месец обаче театърът обяви, че 43-годишният канадец (който за разлика от Ливайн е открит гей) ще заеме поста още тази есен.

Метрополитън опера е най-големият театър в САЩ и се нуждае от около 300 милиона долара годишно, за да функционира пълноценно. Голяма част от средствата идват от спонсори, които имат пълното право да попитат какво е знаела компанията преди избухването на скандала и дали Джеймс Ливайн е бил прикриван в продължение на години.

Мет започна разследването цяла година, след като директорът Питър Гелб е бил информиран, че в полицията са постъпили обвинения към Ливайн за сексуално насилие над тийнейджър в Илинойс през 1980-те години.

Дебютът на диригента в Мет е на 5 юни 1971 г. – „Тоска“ (Пучини).

Metropolitan Opera House
June 5, 1971 Matinee
Tosca……………….Grace Bumbry
Cavaradossi………….Franco Corelli
Scarpia……………..Peter Glossop [Debut]
Sacristan……………Paul Plishka
Spoletta…………….Paul Franke
Angelotti……………Clifford Harvuot
Sciarrone……………Russell Christopher
Shepherd…………….René Mack
Jailer………………Edmond Karlsrud

Conductor……………James Levine [Debut]

Последната изява на Джеймс Ливайн в Мет бе през декември, когато той дирижира четири концерта с „Реквием“ на Верди с участието на Красимира Стоянова.

Metropolitan Opera House
December 2, 2017 Matinee/Broadcast
Krassimira Stoyanova, Soprano
Ekaterina Semenchuk, Mezzo Soprano
Aleksandrs Antonenko, Tenor
Ferruccio Furlanetto, Bass
Chorus Director………Donald Palumbo
Conductor……………James Levine

Тук можете да научите още любопитни факти за неговата кариера в Мет.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *