Макбет

„Макбет“ от Метрополитън с Анна Нетребко

На 7 февруари 2015 г., събота, от 20:00 ч. програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчи запис на „Макбет“ (Верди) от Метрополитън опера с участието на Анна Нетребко.

В сайта на Мет не е указано от точно коя дата ще бъде спектакълът – пише само „Performance from Fall 2014“ (от есента на 2014 г.). В началото на този сезон „Макбет“ се игра на сцената в Ню Йорк от 24 септември до 18 октомври – общо 7 представления. Това на 11 октомври 2014 г. (съботно матине) ще остане в оперните летописи на България като първото Live in HD предаване от Мет в първия за страната ни сезон на тази програма, започнала в някои държави още през 2006 г.

Диригент на спектакъла е Фабио Луизи (вторият диригент в йерархията на Мет след Джеймс Ливайн), а в главните роли ще чуем:

Macbeth           Zeljko Lucic

Lady Macbeth   Anna Netrebko

Banquo            René Pape

Macduff            Joseph Calleja

В цялата история на Мет „Макбет“ има 105 представления, от които 37, т.е. почти 40%, са дирижирани от Джеймс Ливайн. Първото представяне на операта е на 5.02.1959 г. – цели 112 години след световната премиера във Флоренция. Една от причините за това закъснение е, че в края на XIX век и първата половина на XX век десетата опера на Верди губи популярност и почти не се играе. На премиерата през 1959 г. в ролята на Макдъф е Карло Бергонци. Другите три имена в главните роли не са ми познати:

Macbeth           Leonard Warren

Lady Macbeth   Leonie Rysanek [Debut]

Banquo            Jerome Hines

Макбет в Метрополитън опера

Карло Бергонци като Макдъф, 1959 г.

Следващата постановка на „Макбет“ в Мет (дебют на режисьора Peter Hall) е представена на 18.11.1982 г. В ролята на Макбет е Шерил Милнс (скоро навърши 80 години), Рената Ското е лейди Макбет, Руджеро Раймонди е Банко, а Джузепе Джакомини е в ролята на Макдъф. Диригент е Джеймс Ливайн.

Той дирижира и премиерата на най-новата постановка. На 22.10.2007 г. в главните роли се изявяват:

Macbeth           Zeljko Lucic

Lady Macbeth   Maria Guleghina

Banquo            John Relyea

Macduff            Dimitri Pittas

Режисьор е Adrian Noble, бивш артистичен директор на Royal Shakespeare Company.

В Мет се играе парижката версия на „Макбет“, редактирана и допълнена от Верди през 1865 г., като се пропуска балета в трето действие.

С операта „Макбет“ е свързан и един трагичен инцидент в историята на Мет. На 23 януари 1988 г. (съботно матине) по време на антракта зрител скача от Family Circle (последният, 5-и балкон) и загива. Представлението е прекратено. В ролята на Банко тогава е пял Самюел Рейми. Певците в двете главни роли не са ми познати:

Macbeth           Frederick Burchinal

Lady Macbeth   Elizabeth Connell

Вероятно този инцидент е една от причините след края на сезона през 1988-а „Макбет“ да се завърне на сцената в Мет чак през 2007 г., т.е. почти 20 години по-късно.

Тук има богата галерия със снимки от спектаклите през 2014 г. – „Макбет“

Приятно слушане в съботната вечер!

Васил Богданов

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *