Любопитни факти за Die Meistersinger в Мет

Нюрнбергските майстори певци

Оперите на Вагнер са доста дълги и „Нюрнбергските майстори певци“ не прави изключение. Шест часа представление си е колкото две опери и това може да откаже мнозина. Поради тази причина написах няколко опорни точки на тема „Защо представлението в събота (13.12.2014 г.) не е за изпускане“.

Това заглавие не е играно в Мет от 2007 г. Постановката на Отто Шенк е от 1993 г. и от тогава до днес е играна… само 33 пъти! Между другото, всички те са дирижирани от Джеймс Ливайн.

Тази постановка на Die Meistersinger се играе за последен сезон в Мет. Следващия път, а това ще бъде чак през сезон 2019/2020, ще се играе продукцията на Stefan Herheim, представена на фестивала в Залцбург през 2013 г. „Ню Йорк таймс“ я определи като „fanciful“ – тази дума има много значения, доста различни по смисъл, така че не се наемам да гадая какво е имал предвид критикът Антъни Томазини.

Постановките на Die Meistersinger в Мет се сменят рядко. Понякога през 30 и дори 39 години! Първата е през 1886 г. и е премиерна за САЩ. Следващите нови постановки са през 1894, 1904, 1910, 1923, 1962 и 1993 г.

Нюрнбергските майстори певци в Мет

снимка: Beatriz Schiller/Metropolitan Opera

В събота тази опера ще се играе за 413-и път в историята на Мет.

По план ролята на обущаря Hans Sachs трябваше да се изпълни от бас-баритона Йохан Ройтер. През септември той се отказа и затова в 5 от спектаклите го замества ветеранът Джеймс Морис, който следващия месец навършва 68 години. В другите два (включително съботното матине) ще пее баритонът Michael Volle, когото NYT нарече великолепен (superb).

Няколко думи за Джеймс Морис, който има 950 спектакъла в Мет! Дебютът му е в „Аида“ на 7 януари 1971 г., а първата му роля в Die Meistersinger е на 27 декемември 1971 г.

Любопитна подробност за премиерата на постановката през 1993 г. Представлението на 14 януари 1993 г. е дебют за John Del Carlo – един от най-добрите „комедийни актьори“ на оперната сцена в последно време. Неговата игра като доктор Бартоло и Дон Паскуале е направо за Оскар. А ето и пълния списък на артистите, пяли на 14 януари 1993 г. Обърнете внимание, че ветеранът Charles Anthony отново се появява (писах за него в този пост).

Hans Sachs…………..Donald McIntyre

Eva…………………Karita Mattila

Walther von Stolzing….Francisco Araiza

Magdalene……………Wendy White

David……………….Lars Magnusson

Beckmesser…………..Hermann Prey

Pogner………………Jan-Hendrik Rootering

Kothner……………..John Del Carlo [Debut]

Vogelgesang………….Paul Groves

Nachtigall…………..Kim Josephson

Ortel……………….Philip Cokorinos

Zorn………………..Robert Brubaker [Debut]

Moser……………….John Horton Murray

Eisslinger…………..Charles Anthony

Foltz……………….Richard Vernon

Schwarz……………..LeRoy Lehr [Debut]

Night Watchman……….Julien Robbins

Conductor……………James Levine

Production…………..Otto Schenk

Завършвам с тенора Йохан Бота, който в събота ще бъде в ролята на Walther von Stolzing. Според NYT той е powerful и е надминал очакванията за тази трудна партия. „Със своята здрава физика Бота едва ли съвпада с представата на Вагнер за елегантен млад рицар. Но той пее с толкова романтичен чар и свежест, че успешно изгражда образа на влюбен млад мъж“ – пише Антъни Томазини в NYT.

текст Васил Богданов

Тук можете да видите съставите при радио излъчванията през 1972, 1976, 1993, 1995 и 2001 г. През 2001 г. спектакълът е предаван и по телевизията.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *