Любопитен запис на „Луиза Милер“ с Павароти и Христина Ангелакова

На Никулден трябваше да избера подарък за един опероман. Не исках да е нещо банално, например увертюри от Верди или някоя опера, която всеки любител на тази музика знае наизуст – „Кармен“, „Трубадур“, „Севилският бръснар“… Затова в магазина избрах „Луиза Милер“ (Верди) с Лучано Павароти (Рудолфо) и Катя Ричарели (Луиза), запис на спектакъл от 1974 г. в Сан Франциско.

Оказа се, че в двойния диск е включен интересен бонус – първа картина от второ действие на същата опера, отново с Лучано Павароти, но с Христина Ангелакова като Федерика. Запис на спектакъл в Торино, който на някои места е датиран от 1969 г. (включително и на диска, който купих), а на други (например в тази рецензия на записа) – от 1974 г.

В интервю за bTV (юни, 2017) самата Христина Ангелакова също посочва 1974-а като година на записа.

В друго интервю за bTV (юни, 2016) мецосопраното споделя малко по-подробно личните си впечатления от великия тенор:

„Павароти бе много контактен, винаги в настроение. По време на фестивала в Билбао бяхме в един и същ хотел с Мирела Френи и Монсерат Кабайе. Той си беше взел от Италия зехтин и домати и понякога влизаше в кухнята на ресторанта, за да ни сготви… Много обичаше българския мавруд. Каза ми, че ако донеса едно кашонче мавруд, ще ме пусне в неговата изба да си избера каквото искам“.

Тук прилагам двата въпросни записа на „Луиза Милер“, които открих в YouTube, както и отделен фрагмент с дуета на Христина Ангелакова и Лучано Павароти.

Очаквам с интерес живото предаване на тази опера от Мет на 14 април 2018 г. с участието на Соня Йончева, Пьотр Бечала и Пласидо Доминго. Вече е ясно кой диригент ще замени Джеймс Ливайн, с когото Мет замрази отношенията си, докато той е разследван за сексуално насилие над тийнейджъри и млади мъже в периода от края на 60-те години до 80-те.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *