Йоланта и Замъкът на херцога Синята брада

„Йоланта“ и „Замъкът на херцога Синята брада” пряко от Мет

В събота, 14 февруари 2015 г., програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчи пряко от Метрополитън опера „Йоланта“ на Чайковски и „Замъкът на херцога Синята брада” от Бела Барток. 350 души в София ще имат възможност и да гледат тези едноактни опери благодарение на програмата Live in HD.

„Йоланта“ е последната опера на Чайковски. Той я композира за два месеца, непосредствено след завършването на „Лешникотрошачката“. Двете заглавия са представени за първи път пред публика в една и съща вечер през декември 1892 г. в Петербург.

сняг отложи премиера в Метрополитън операТова е първата постановка на „Йоланта“ в историята на Метрополитън опера. Премиерата трябваше да бъде на 26 януари, но заради снежната буря, блокирала Ню Йорк и региона, тя се състоя на 29 януари 2015 г.

Премиерата ще се запомни и с инцидента по време на овациите. Мъж на име Roman Torgovitsky се качи на сцената и разпъна пред публиката и артистите плакат, осъждащ политиката на Путин в Украйна. Акцията бе насочена срещу звездата Анна Нетребко (в ролята на Йоланта) и диригента Валери Гергиев, които са поддръжници на Путин.

 

 

протест в Метрополитън

Протестът срещу политиката на Путин
снимка: New York Times

New York Times не бе ласкав в оценката си за постановката на полския режисьор Mariusz Trelinski. Вестникът напомня, че в либретото сценографията е описана като „красива, тучна градина с цъфтящи розови храсти и плодни дръвчета“. Вместо това Йоланта е в аскетична спалня, чиито стени са отрупани с еленови рога. Дори един от героите има реплика, в която отбелязва, че тази градина е като рай. “Не и в тази постановка”, отбелязва NYT.

 

 

„Йоланта“ на Чайковски

Билет за 10.02.2015 г.
снимка: Twitter

 

Другата едноактна опера – „Замъкът на херцога Синята брада” от Бела Барток (световна премиера на 24 май 1918 г. в Будапеща), не е нова за сцената на Мет. Първата й постановка е на 10 юни 1974 г. в комплект с „Джани Скики“ на Пучини. В ролята на Юдит е Шърли Верет, а останалите от екипа са:

Bluebeard         David Ward

Conductor         Sixten Ehrling

Production        Bodo Igesz

Designer           David Reppa [Debut]

През този и през следващия сезон (1974/75) „Замъкът на херцога Синята брада” се играе общо 12 пъти и постановката отива в историята.

Следващата премиера е на 16 януари 1989 г., този път в комбинация с монодрамата на Шьонберг „Очакване“. Джеси Норман пее Юдит, а в ролята на херцога е Самюел Рейми. Диригент е Джеймс Ливайн.

Тази постановка също има кратък живот – само 10 спектакъла.

Замъкът на херцога Синята брада

Програмата за съботното матине на 28.01.1989 г., излъчвано по радиото

През месец май 2000 г. операта има и две концертни изпълнения – в Карнеги хол и в Нюарк, Ню Джърси. Това са и първите изпълнения на унгарски, а не на английски. Солисти са Ан-Софи фон Отер и Самюел Рейми.

 

Настоящата постановка в Мет се изпълнява на унгарски.

Приятни мигове с прякото предаване от Мет! Началото е в 19:30 ч.

Васил Богданов

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *