Жената от езерото

„Жената от езерото“ на Росини – пряко от Мет

(последна промяна: 4 април 2015)

На 14 март, събота, Метрополитън опера ще излъчи на живо „Жената от езерото“ на Росини. Това заглавие се поставя за първи път в историята на Мет (копродукция с операта в Санта Фе). Премиерата бе на 16 февруари 2015 г., а в събота ще гледаме осмото, последно за сезона представление.

Росини в Мет с Джойс ди Донато и Хуан Диего Флорес

снимка: Ken Howard/Met Opera

Ето какво пише Стендал в книгата си „Росини“ за световната премиера на тази опера:

„В скучния жанр опера seria Росини внесе непознат дотогава живот… Бях на премиерата на „Жената от езерото“ (4 октомври 1819 г.) – опера по сюжет, заимстван от лоша поема на Уолтър Скот. Декорите в първо действие изобразяваха самотно и диво езеро в Северна Шотландия, по което главната героиня се разхожда с лодка, управлявана от нея. Този декор бе истински шедьовър… Г-ца Колбран изпя първата си ария с голямо умение. Публиката умираше от желание да я освирка, но нямаше повод за това… Най-после се появи и Ноцари, но тъй като беше в дъното на сцената, не чуваше оркестъра и пя с четвърт тон по-ниско. Още си спомням внезапните викове и дивата радост на партера, открил претекст да освирка изпълнителите. Менажерия с разярени лъвове, на които отварят клетките. Това е яростта на неаполитанската публика, оскърбена от един фалшив тон и намерила най-после повод да излее спотаената си омраза.

Театърът бе празнично осветен, но нямаше посетители от двора. Нищо не можеше да възпре буйното веселие на младите офицери (заели по привилегия първите пет реда на партера), които в качеството си на верноподаници бяха пили за здравето на краля. При първия тон на тромпетите от военния марш в първо действие един от тези господа започна да чука с бастуна си по пода, подражавайки тропота на конски копита. А публиката само това чакаше – 1500 зрители от партера моментално започнаха да му подражават. Ушите на бедния композитор не можаха да понесат такава врява, той се почувства зле.“

(превод Дора Попова, изд. Музика, 1984 г.)

В постановката на Мет главните роли се изпълняват от Джойс ди Донато и Хуан Диего Флорес.

Elena……………….Joyce DiDonato

Giacomo V/Uberto……..Juan Diego Flórez

Malcolm Groeme……….Daniela Barcellona

Rodrigo Di Dhu……….John Osborn

Duglas………………Oren Gradus

Albina………………Olga Makarina

Serano………………Eduardo Valdes

Bertram……………..Gregory Schmidt

Conductor……………Michele Mariotti

 

Снимки от прякото излъчване:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *