В новия албум на Йонас Кауфман участва и Соня Йончева

„L’Opéra“ излиза на 15 септември и включва арии и дуети от френския оперен репертоар от XIX век

„L’Opéra“ е новият албум на немския тенор Йонас Кауфман с подбрани бисери от френския оперен репертоар от XIX век. Епоха, белязана с музикален блясък, разкош и елегантност.

Сред 14-те произведения има и два дуета от „Манон“ на Масне със сензационното българско сопрано Соня Йончева – “Enfin, Manon, nous voilà seuls ensemble! … En fermant les yeux, je vois là-bas” и “Toi! Vous! … N’est-ce plus ma main que cette main presse”.

Включени са още ариите “Rachel, quand du Seigneur” от „Еврейката“ (1835, Жак Фроментал Халеви), “La fleur que tu m’avais jetée” от „Кармен“ (1875) и “Au fond du temple saint” от „Ловци на бисери“ (1863, Бизе), “Ah! lève-toi, soleil!” от „Ромео и Жулиета“ (1867, Шарл Гуно), “Pourquoi me réveiller” от „Вертер” на Масне (1892), както и творби от Берлиоз, Лало, Офенбах и Джакомо Майербер.

“Френският оперен репертоар е много близък до сърцето ми“ – споделя Кауфман. „При селекцията за албума се водих не само от популярността на творбите. Например Вилхем Майстер от операта „Миньон“ е първата ми голяма роля от френския репертоар, която изпълних през 2001 г. в Тулуза. Произведения като „Кармен“ и „Вертер“ отвориха много врати пред мен.

Един германец да дебютира пред френска публика с ролята на Вертер точно на сцената на Парижката опера бе доста рисково начинание, но успях с помощта на отличния екип, който беше около мен: корепетитори, колеги, диригенти и не на последно място – записите на легендарния френски тенор Жорж Тил“.

В новия албум на Кауфман е събрано музикалното наследство на епохата, в която Париж се превръща в център на модерния свят благодарение на мащабната реконструкция на града, проведена от барон Жорж Йожен Осман. През този период оперните театри на Париж са местата, които „задължително е трябвало да се видят и да бъдеш видян“. С огромните си луксозни фоайета оперните театри са осигурявали непрекъснати възможности за социализация и обществени събирания. Оперните продукции достигат огромно великолепие в пищността на декори и костюми, а зрителите стават свидетели на невиждани до този момент мащаби – например при премиерата на „Еврейката“ от Халеви на сцената излизат една дузина коне!

По това време ръководствата на Парижката опера насърчават творческия обмен между културите на Франция и Германия. Немските композитори Майербер и Офенбах развиват кариерите си от Париж. Същевременно френски композитори са силно повлияни от немската литература, която служи за вдъхновение на произведенията им. Оперите „Вертер“ от Масне и „Проклятието на Фауст” от Берлиоз са сред най-популярните творби и неслучайно Кауфман подбира сцени от тези две произведения за новия си албум. Често се е случвало новите оперни творби първо да се поставят в немските оперни театри и след успешен сезон да дебютират в Парижката опера.

Тази френско-немска връзка е изключително привлекателна за Кауфман. „Мисля, че „Хофман“ от Офенбах е идеалната симбиоза между немската дълбочина и френското въображение. А Жул Масне успява да улови цялата психологическа сложност на Гьоте във „Вертер“. С този репертоар се чувствам като вкъщи“.

Албумът е записан с Баварския държавен оркестър в Мюнхен под диригентството на Бертран де Били, един от най-добрите музикални експерти за периода. Баритонът Людовик Тезие партнира на Кауфман в арията “Au fond du temple saint” от операта на Бизе „Ловци на бисери“, а Соня Йончева се присъединява за записите на два дуета от операта на Масне „Манон“.

„L’Opéra“ е седмият солов албум на Йонах Кауфман за Sony Classical. Първият му проект за компанията е през 2013 г. с творби от Верди, следван от песенния цикъл на Шуберт за глас и пиано – “Winterreise”, оперетен албум, „Nessun Dorma“ – избрани откъси от произведения на Пучини, “Dolce Vita” и последният албум с музика от Малер – “Das Lied Von der Erde”. Sony Classical издаде и колекция от 12 DVD албума със записи на цели опери и концерти на Йонас Кауфман.

Можете да чуете новия албум тук.

Съдържание на „L’Opéra“:

1 CHARLES GOUNOD • ROMÉO ET JULIETTE – “L’amour! … Ah! lève-toi, soleil!”
2 JULES MASSENET • WERTHER – “Traduire… Ah! bien souvent … Pourquoi me réveiller, ô souffle du printemps?”
3 AMBROISE THOMAS • MIGNON – “Elle ne croyait pas, dans sa candeur naïve”
4 GEORGES BIZET • CARMEN – “Je le veux! Carmen, tu m’entendras! … La fleur que tu m’avais jetée”
5 GEORGES BIZET • LES PÊCHEURS DE PERLES – “C’est toi, toi qu’enfin je revois! … Au fond du temple saint”
6 ÉDOUARD LALO • LE ROI D’YS – “Puisqu’on ne peut fléchir … Vainement, ma bien-aimée”
7 JACQUES OFFENBACH • LES CONTES D’HOFFMANN – “Ô Dieu, de quelle ivresse”
8 GIACOMO MEYERBEER • L’AFRICAINE – “Pays merveilleux! … Ô paradis”
9 JULES MASSENET • MANON – “Enfin, Manon, nous voilà seuls ensemble! … En fermant les yeux, je vois là-bas”
10 JULES MASSENET • MANON – “Toi! Vous! … N’est-ce plus ma main que cette main presse”
11 JULES MASSENET • LE CID – “Ah! tout est bien fini! … Ô souverain, ô juge, ô père”
12 FROMENTAL HALÉVY • LA JUIVE – “Rachel, quand du Seigneur”
13 HECTOR BERLIOZ • LA DAMNATION DE FAUST – “Merci, doux crépuscule!”
14 HECTOR BERLIOZ • LES TROYENS – “Inutiles regrets! Je dois quitter Carthage!”

BERTRAND DE BILLY диригент
BAYERISCHES STAATSORCHESTER
JONAS KAUFMANN тенор
SONYA YONCHEVA сопрано (9, 10) / LUDOVIC TÉZIER баритон (5)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *