За сайта

Да отидем на опера

Казвам се Васил Богданов и ходя на опера от дете. Закърмен съм с тази музика, защото майка ми е пианистка, която измина почти целия си трудов път в операта в Стара Загора.

Създадох сайта NaOpera.com през октомври 2014 г., като конкретното вдъхновение бе появата в България (след 8-годишно чакане!) на програмата HD Live на Метрополитън опера. Благодарение на нея опероманите в 69 страни по света могат всеки сезон да гледат 10 спектакъла, излъчвани директно в над 2000 киносалона.

Метрополитън опера на живо

„Сватбата на Фигаро“ на живо от Ню Йорк, 18.10.2014

Метрополитън опера в Ню Йорк

Пред Метрополитън опера в Ню Йорк, април 1999 г. (гледах „Риголето“)

 

Васил Богданов


Comments

За сайта — 4 коментара

 1. Г-н Богданов, поздравления за сайта, който направихте и дава възможност да се следи това, което се пише в САЩ и за наши , и за други музиканти.
  ПС. Бяхме доста близки приятели с Иван, чичо ви, с когото преди години ме запозна Димитър Русков и Здравко Манолов, а после заедно работихме в Софийската опера. Така че ми стана особено вълнуващо, че сте негов племенник.
  Продължавайте. От 2003 година на няколко пъти бях в Метрополитен опера и дори съм писала за някои от впечатленията си от спектакли и наистина =хорът им е на ниво. Макар да не мога да сравнявам с времето преди.
  Поздрави
  проф. Боянка Арнаудова

  • Здравейте, проф. Арнаудова!
   Благодаря ви, че писахте! Това е първият коментар в наскоро създадения сайт.
   Имам малко детски спомени от Здравко Манолов, който живееше един етаж над чичо ми в кв. „Емил Марков“.
   Здравко Манолов обичаше да си похапва, а аз бях малък и не разбирах шегите му, като например: „Тази френска горчица трябва да я изядем спешно, защото утре може да се развали“. Въртял съм се около него, без да подозирам, че това е професор (мисля, че дори и зам.-ректор на Консерваторията) и композитор. Сякаш едва когато почина, осъзнах кой е, защото във вестник „Култура“ и други издания имаше доста големи материали за него.
   Поздрави!
   Васил

 2. НА ДОБЪР ЧАС! ЗА НАС, ОПЕРОМАНИТЕ, САЙТЪТ Е МНОГО НУЖЕН. ЩЕ ГО ПОДКРЕПЯМ И С МАТЕРИАЛИ.
  УСПЕХ!
  ЕЛИАНА МИТОВА

 3. Забележително е,че гилдията вече има подобен сайт-крайно време беше.Моите поздравления на създателите.Надявам се,че тук ще могат да бъдат изказвани различни мнения относно културния и по-точно музикално-сценичния живот на столицата.Без предрасъдъци и без онова желание да се харесаш на някой с написаното.
  Споделям напълно мнението на г-н Богданов за постановката „Ловци на бисери“ на Софийската опера…мудна,скучна и без никаква фантазия.За съжаление не е единствената…доказателство за това е постановката на „Вълшебната флейта“ в музикалния театър…който не я е видял да заповяда на 11.06.2015…уверявам ви,че няма да откриете разлики…лъха на мухъл,скука и режисура от преди 40 години..Жалко за гениалната музика на Моцарт и приказния сюжет,който предоставя толкова възможности да се развихри фантазията на всеки един режисьор…..но какво да се прави,за разлика от театралният афиш,при оперно-оперетните постановки се виждат имената на 4-5 едни и същи режисьори.Толкова са се сляли в работат си,че сякаш гледаме един и същи спекткаъл.
  На добър час и….побликувайте..не се страхувайте 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *