„Бохеми“ в историята на Мет

Любопитни факти за „Бохеми“

Тази вечер (24.01.2015) радио „Христо Ботев“ ще излъчи пряко от Ню Йорк спектакъла матине на Бохеми“ (Пучини) с участието на:

Mimì………………..Kristine Opolais

Rodolfo……………..Jean-François Borras

Musetta……………..Marina Rebeka

Marcello…………….Mariusz Kwiecien

Schaunard……………Alessio Arduini

Colline……………..David Soar

Benoit………………John Del Carlo

Alcindoro……………John Del Carlo

Parpignol……………Daniel Clark Smith

Sergeant…………….Jason Hendrix

Officer……………..Joseph Turi

Conductor……………Riccardo Frizza

Това е най-често изпълняваното заглавие в историята на Метрополитън – общо 1276 представления.

Първото е на 9.11.1900 г., само 4 години след световната премиера в Торино, и е по време на турне в Лос Анджелис, Калифорния. През този сезон „Бохеми“ има 15 спектакъла, 8 от които са изпълнени заедно със сцената на полудяването от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети.

Тази първа постановка на „Бохеми“ се играе в Мет чак до 1952 г., като през 1948-а в нея са направени малки промени (терминът в архивите на Мет е „revised”).

Премиерата на новата продукция през 1952 г. е именно по време на съботно матине. Датата е 27.12.1952, а в главните роли са:

Mimì………………..Nadine Conner

Rodolfo……………..Richard Tucker

Следващата нова постановка е през 1977 г. Костюмите и декорите всъщност са взети назаем от Lyric Opera в Чикаго, за да се пестят средства. На 23.02.1977 г. на сцената в Ню Йорк е пълно със звезди:

Mimì………………..Renata Scotto

Rodolfo……………..Luciano Pavarotti

Musetta……………..Maralin Niska

Marcello…………….Ingvar Wixell

Schaunard……………Allan Monk

Colline……………..Paul Plishka

Диригент е Джеймс Ливайн.

Между другото, дебютът на Лучано Павароти в Мет е именно в тази опера на Пучини, на 23.11.1968 г.

„Бохеми“ е и първата опера, излъчена пряко от Мет по телевизията. Това се случва на 15.03.1977 г., като на сцената отново е Лучано Павароти.

Постановката на „Бохеми“, която се играе и до днес в Мет, е на Франко Дзефирели. Премиерата е на 14.12.1981 г. с участието на много звезди:

Mimì………………..Teresa Stratas

Rodolfo……………..José Carreras

Musetta……………..Renata Scotto

Marcello…………….Richard Stilwell

Schaunard……………Allan Monk

Colline……………..James Morris

Диригент отново е Джеймс Ливайн.

Ето какво пише пресата за тази паметна вечер:

„When the curtain rose on the second act of Franco Zeffirelli’s new production of „La Bohème“ at the Metropolitan Opera, the audience erupted in a roar of acclaim, amazement, and even disbelief – a roar that went on for nearly a minute.“

Бохеми в Метрополитън опера

Второ действие на „Бохеми“

„Бохеми“ е заглавието, в което прави своя Мет дебют и българският бас Антон Дяков (Колин). Това става през 1963 г., като на сцената същата вечер е и Райна Кабаиванска (Мими). Тя има общо 78 изяви на сцената в този театър, които са в периода 1962 – 1979 г. Последното й участие е в ролята на Татяна („Евгений Онегин“) под диригентството на Емил Чакъров.

Завършвам с две представления на „Бохеми“, които се открояват в богатата история на Мет заради по-особени обстоятелства.

На 24 декември 1993 г. мъж от публиката се качва на авансцената веднага след изгасването на светлините и предлага брак на приятелката си. Тя приема, а той радостно пожелава на цялата зала весела Коледа.

Другият запомнящ се миг е на 27 април 1996 г. (съботно матине). Преди началото на спектакъла генералният мениджър Joseph Volpe обявява от сцената, че предната нощ Мими и Рудолф, т.е. Анджела Георгиу и Роберто Аланя, са се венчали.

Приятно слушане на „Бохеми“ директно от Мет!

 

текст: Васил Богданов

(малко лирично отклонение на автора: Когато беше малък, брат ми играеше в Старозагорска опера едно от гаврошчетата във второ действие, които продават вестници. Сега е челист в Софийска филхармония)

Бохеми в Метрополитън опера

сезон 2014/2015
David Bizic as Marcello, Michael Fabiano as Rodolfo, Angela Gheorghiu as Mimì, Alessio Arduini as Schaunard
and Matthew Rose as Colline
снимка: Ken Howard/Metropolitan Opera

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *