Хуан Диего Флорес с първи Моцартов албум

Перуанската оперна звезда Хуан Диего Флорес фокусира кариерата си почти изцяло върху бел канто репертоара с творби от Росини, Доницети, Белини и други композитори. Сега, в дългоочаквания му дебют за Sony Classical, тенорът за първи път се обръща към творчеството на Моцарт. „Отдавна исках да направя този албум, но трябваше да дойде точният момент, в който да съм достатъчно подготвен, за да предам изразителността, простотата, универсалността, или накратко – магията на Моцарт“ – казва Флорес.

До момента Флорес няма Моцартови роли в активния си сценичен репертоар, но музиката на гениалния композитор изиграва решаваща роля в кариерата му. Малко след като навършва 17 години, той е силно вдъхновен от записите на легендарния интерпретатор на Моцарт – певеца Алфредо Краус. В този период младежът решава да се откаже от поп и рок музиката и да обърне сериозно внимание на операта. Решението му да се отдаде изцяло на оперното изкуство се затвърждава една година по-късно, след участието му като хорист в постановка на операта „Вълшебната флейта“. „Бях напълно сразен. Моцарт се превърна в синоним на „магия и вълшебство“ за мен, а музиката му ми помогна да направя най-важния избор в живота си“ – споделя Флорес.

 

От студентските си години в консерваторията в Лима до днес Хуан Диего Флорес изучава и изпълнява арии от творби на Моцарт по време на самостоятелните си рецитали и концерти. Но никога до момента не ги е записвал. „Вече съм готов за първия си Моцартов албум и мисля, че в бъдеще ще добавям все повече от неговата музика в репертоара си. Надявам се, че скоро ще изпълнявам великите партии за тенор от оперите „Вълшебната флейта“, „Идоменей”, „Милосърдието на Тит” и „Дон Жуан“. Искрено съм развълнуван от бъдещето, което ме очаква с музиката на Моцарт“ – казва тенорът.

Новият албум на Хуан Диего Флорес (можете да го чуете тук) представя някои от най-популярните и обичани арии от тези опери. От „Вълшебната флейта“ е включена арията „Dies Bildnis ist bezaubernd schön“, в която героят се влюбва в прелестната и непозната Памина, след като вижда портрета й. Следват две арии от последния шедьовър на Моцарт, операта „Милосърдието на Тит“: „Del più sublime soglio“, в която Тит пее за любовта си към Сервилия и след това „Se all’impero“, в която е измъчван от вътрешната си борба да помилва човека, опитал се да го убие. Двете популярни арии за тенор от „Дон Жуан“ – „Dalla sua pace“ и „Il mio tesoro“, също са включени в селекцията на албума, както и завладяващата „Un’aura amorosa“ от „Така правят всички жени”.

 

За албума Флорес се спира и на арии от по-ранните, непознати творби на Моцарт като ослепително виртуозната ‘Si spande al sole in faccia’ от „Царят пастир“ и заразителната ‘Fuor del mar’ от „Идоменей“, прекрасната ‘Ich baue ganz auf deine Stärke’ из операта „Отвличане от сарая“ и яростната ‘Vado incontro’ от „Митридат, цар понтийски“.

Албумът включва и концертната ария ‘Misero! O sogno’. Записите на албума Флорес реализира с италианския диригент Рикардо Минази и бароковия ансамбъл от оркестъра на операта в Цюрих – „Orchestra la Scintilla“.

„Прекрасно е, че в този албум успяхме да покажем двете лица на Моцарт. От една страна виждаме ранния композитор, все още силно повлиян от бароковите традиции и виртуозността на бел кантото от 18-ти век, а от друга, по-зрелия Моцарт. Този, когото познаваме по-добре с неговата изразителност и емоционален заряд. Чувствам се щастлив и привилигирован, че записах тези арии“ – споделя Хуан Диего Флорес.

Съдържание на албума:

1. Idomeneo: Fuor del mar
2. Die Zauberflöte: Dies Bildnis ist bezaubernd schön
3. Il re pastore: Si spande al sole in faccia
4. Don Giovanni: Il mio tesoro
5. Clemenza di Tito: Del più sublime soglio
6. Clemenza di Tito: Se all’impero
7. Così fan tutte: Un’aura amorosa
8. Die Entführung aus dem Serail: Ich baue ganz auf Deine Stärke
9. Don Giovanni: Dalla sua pace
10. Misero! O sogno….Aura, che intorno spiri


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *