Уволненият Джеймс Ливайн съди Мет за 5,8 млн. долара

Диригентът Джеймс Ливайн е завел дело срещу театъра, чийто музикален директор бе цели 40 сезона. Искът за неправомерно прекратяване на договора и клевета идва само три дни, след като Метрополитън опера уволни диригента заради сексуален тормоз над тийнейджъри и млади мъже.

В подадената жалба Джеймс Ливайн отрича тези обвинения и описва уволнението си като резултат от усилията на директора Питър Гелб да го отстрани от компанията и да заличи наследството му.

Искът е за щети на стойност над 5,8 милиона долара. 10-годишният договор на Джеймс Ливайн като почетен музикален директор (позицията, която той зае през 2016 г.) му отрежда годишна заплата 400 000 долара и 27 000 хонорар за всяко представление.

Мет замрази отношенията си с маестрото през декември 2017 г. след публикации в The New York Times и The New York Post, в които няколко мъже споделиха личните си истории с диригента.

В понеделник най-големият театър в САЩ уволни 74-годишния Джеймс Ливайн, позовавайки се на собствено разследване, по време на което са разпитани 70 души.

В своя иск диригентът посочва, че в договора му няма клауза за замразяване на отношенията или за уволнение. Един от неговите защитници е адвокатът Elkan Abramowitz, който представлява в подобни дела филмовия продуцент Харви Уайнстийн и режисьора Уди Алън.

От Мет отричат да има план за отстраняването на Джеймс Ливайн, като припомнят, че постът му на музикален директор се пазеше дори по време на двегодишното му отсъствие заради проблеми с гръбначния стълб.

Съдебният иск на диригента хвърля светлина и върху обтегнатите му отношения с директора Питър Гелб. Джеймс Ливайн недоволства, че след генералната репетиция на „Танхойзер“ през 2015 г., когато вече е срещал трудности заради болестта на Паркинсон, Питър Гелб се е обадил на личния му лекар, за да оспори менталното му здраве.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *