Соня Йончева в Ню Йорк Таймс

NYT със специален материал за българското сопрано

Автор: Michael Cooper, The New York Times

Миналия месец българското сопрано Соня Йончева, чиято звезда тъкмо изгрява, получава телефонно обаждане в дома си в Швейцария, съдържащо голямо предизвикателство. Може ли да научи бързо партията на Мими от „Бохеми“ (Пучини), да отлети за Ню Йорк и да дебютира в ролята на сцената на Метрополитън опера само 5 седмици, след като е родила първото си дете.

„Знам, че е лудост, но мислиш ли, че можеш да го направиш?“ – 32-годишната Йончева цитира думите на своя импресарио и пояснява: „Когато поканата идва от Мет, изобщо не се замислих и веднага приех“.

Така тя се заема с издаването на паспорт за бебето Матео, а през нощта, докато го кърми, учи ролята. Вече знае ариите и основния дует, но не и останалото. Поема голям риск и успява. След първото представление Zachary Woolfe пише в „Ню Йорк Таймс“ възторжена рецензия. Нарича я “the real deal” и допълва: „нейната деликатна, мечтателна, детайлна Мими идва, малко или много, напълно завършена.

Соня Йончева с Матео

Соня Йончева със сина си Матео, снимка Fred R. Conrad/The New York Times

Сега Мет има големи планове за Йончева – генералният мениджър Питър Гелб обяви, че е ангажирал българското сопрано за откриването на следващия сезон като Дездемона в новата постановка на „Отело“ (Верди). Режисьор е Бартлет Шер (негова е постановката на „Севилският бръснар“, която гледахме пряко от Ню Йорк на 22.11.2014 г. – бел.пр.).

„Надявам се тя да стане една от големите звезди на Мет и преговарям с нея, за да съм сигурен, че ще пее тук в поне по две постановки през следващите сезони“ – споделя мистър Гелб.

Соня Йончева се намира в повратен момент за изгряващата й кариера, набираща скорост от вродения й талант, упоритата работа и низ от щастливи случайности. От смел артист, който замества успешно в последния момент свои колеги, тя вече преминава във фазата, когато получава покани за знакови премиери в големи оперни театри. През януари Sony Classical ще издаде дебютния й албум “Paris, Mon Amour“ – арии, тематично свързани с Париж и Франция.

Докато пием кафе в апартамента в Upper West Side, където Йончева е отседнала (тъкмо се беше прибрала от преглед при педиатъра и разходка с Матео в Сентръл парк), тя описва събитията, довели я тук.

Част от биографията й е обичайна за повечето певци – уроци по пиано в детството и музикално образование в родния й Пловдив, последвано от консерватория. Друга част не е толкова обичайна – като тийнейджър Соня е водеща на музикално телевизионно предаване.

„Тогава бях много плаха и предаването ми помогна по-късно да се справям по-добре на сцената“ – спомня си тя.

Важен момент в развитието й като певица е участието в академията на William Christie за барокова музика Le Jardin des Voix. През 2010 г. тя печели първа награда на организирания от Пласидо Доминго конкурс “Operalia”, провел се в Миланската Скала.

„Най-големият урок, който научих след “Operalia” – след като спечелиш, трябва да защитиш титлата си, да си винаги в добра форма“ – обяснява тя.

Миналата година Йончева дебютира в Мет по-рано от предвиденото, замествайки в „Риголето“ (Верди) своя бременна колежка. Изпълнението й предизвика сензация и Антъни Томазини написа в „Ню Йорк Таймс“: „изглежда това е артист на прага на голямата кариера“.

След това идва друго съдбовно заместване. Звездата Анна Нетребко се отказва от представления на „Фауст“ (Гуно) в Европа, защото ролята на Маргарита вече не била подходяща за гласа й. Соня Йончева поема ангажимента и вестник „Гардиън“ пише: „със сигурност това е нова звезда“, а пеенето й е определено като „технически безупречно“.

„Беше наистина луда година, защото учих тези роли в посления момент“ – споделя тя.

Този сезон обаче е още по-трескав. Йончева трябваше да изпее първата си Мими в Сан Франциско с тенора Michael Fabiano. След като разбира, че очаква дете точно във времето за репетиции, тя отказва ангажимента.

Следва молбата на Мет да замести Марина Поплавская в „Травиата“ (Верди) през януари 2015 г. Тя приема, но Анна Нетребко се отказва от „Манон Леско“ на Пучини в Баварската опера. Замества я Kristine Opolais и така в „Бохеми“ се отваря възможност за изява.

Соня Йончева в Бохеми в Метрополитън опера

Соня Йончева и Bryan Hymel (Рудолф) в „Бохеми“ на сцената на Мет, снимка Ken Howard/Metropolitan Opera

И за да бъде хаосът пълен, Рамон Варгас (Рудолф) се разболява в последния момент и на Йончева й се налага да пее с различни тенори. В последните две представления неин партньор ще бъде именно Michael Fabiano, с когото трябваше да пеят в Сан Франциско.

Съдбата предложи и друго съвпадение – първото представление на Йончева като Мими беше на 14 ноември 2014 г. – датата, на която тя трябваше да направи своя дебют в Сан Франциско. Същата вечер мистър Гелб направи кратко изявление на сцената преди спектакъла „Щастливи сме, че Соня Йончева реши да прекара своето майчинство на сцената на Мет“.

 

превод: Васил Богданов за NaOpera.com

Оригиналното заглавие и подзаглавие на статията са:

A Last-Minute Sensation

The Soprano Sonya Yoncheva Is Poised for Stardom

Соня Йончева в Ню Йорк

Соня Йончева, снимка Fred R. Conrad/The New York Times


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *