Най-големият фен на Метрополитън опера – 105-годишният Аарон Блекър

При първото си отиване на опера повечето хора избират нещо по-популярно и лесно за възприемане – например „Бохеми“ или „Травиата“. Е, за Аарон Блекър дебютът е бил с петчасовия спектакъл на „Тристан и Изолда“ през… 1936 г., пише New York Post.

Въпреки тежкото заглавие, младият счетоводител и жена му Софи не се отказват и започват редовно да посещават Мет. До 1966 г. в старата сграда на операта, а след това в Lincoln Center.

Преди 9 години Софи умира, но Аарон, сега на 105, продължава да слуша спектаклите по радиото.

В края на септември Аарон изгледа генералната репетиция на „Тристан и Изолда“ – точно с тази негова първа опера Мет откри сезон 2016/2017.

„Бих предпочел да играят „Кармен“. Вагнер никога не ми е бил любим“ – споделя живеещият в Great Neck Аарон. За бедно момче, израснало в Lower East Side с пукащите плочи на Енрико Карузо, е било страхотно изживяване да гледа опера на живо. Дори това да е означавало пропускането на няколко обяда и вървенето пеша, за да се спестят 1,10 долара за два билета.

През последните 16 години Блекър се задоволява със слушане на опера по радиото. За неговия 99-и рожден ден обаче снаха му организира семейно пътуване до Мет, за да гледат спектакъл на живо.

„Мислех, че ще е доволен, но вместо това той каза: Това не е Мет. Не ме води повече при тези аматьори“.

Дъщеря му Сюзън признава, че той рядко се оплаква. Аарон все още попълва (на ръка, не на компютър) данъчните декларации на свои стари клиенти и три пъти седмично играе бридж. Единственото лекарство, което взима, е бебешки аспирин за сърцето.

И за да докаже какъв оптимист е най-възрастният опероман, Сюзън допълва: „Записа си час за профилактичен преглед при лекаря. За 2017 година!“

105-годишният Аарон Блекър

Photo: Stephen Yang


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *