Най-високият тон в историята на Метрополитън опера

Тези дни Мет представя американската премиера на съвременната опера „Ангелът унищожител“ (The Exterminating Angel), дирижирана от нейния автор – 46-годишния британец Томас Адес.

В един момент от представлението сопраното Одри Луна (в ролята на Летисия Мейнар) изпява за секунда горно ла, като това е най-високият тон, изпяван някога в 137-годишната история на Метрополитън опера.

Разбира се, този тон не фигурира случайно в партитурата. При написването му композиторът е имал предвид възможностите на Одри Луна, която през 2012 г. вече е пяла в Мет горно сол в друга негова опера – „Бурята“ (The Tempest).

Томас Адес споделя, че е написал тези ноти в скоби, т.е. те не са задължителни за изпълнение.

Оперната история помни и случаи, когато певци пеят дори по-високи тонове от написаните, за да демонстрират гласовите си възможности.

В сопрановия репертоар това се случва най-често с ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера, както и с Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“.

През 1908 г. например Ellen Beach Yaw изпява в Мет горно сол (Лучия ди Ламермур) и това е отбелязано на страниците на The New York Times.

През 1931 г. френското сопрано Лили Понс дебютира в Мет и по време на сцената с полудяването на Лучия изпява горно фа.

В наши дни Натали Десе пее горно сол в ролята на куклата Олимпия от „Хофманови разкази“. В началото на този сезон Ерин Морли в същата роля достигна до горно ла.

Операта „Ангелът унищожител“ е създадена на основата на едноименния филм от 1962 г. на Луис Бунюел. Сюжетът е за група аристократи, поканени на вечеря, които в един момент осъзнават, че не могат да си тръгнат.

Можем да гледаме операта на живо от Мет на 18 ноември от 20:00 ч.

А тук можете да чуете високия тон на Одри Луна, както и други любопитни записи от богатия архив на Метрополитън опера.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *