Метрополитън опера обяви програмата си за сезон 2016/2017

Соня Йончева ще пее в „Травиата“

За първи път от 1903 г. Метрополитън опера ще постави заглавие, композирано от жена. Това е “L’Amour de Loin” на финландката Kaija Saariaho, чиято световна премиера в Залцбург бе преди 16 години. Постановката на Робърт Лепаж е една от шестте нови продукции за сезона. Откриването му ще бъде на 26 септември с нова постановка на „Тристан и Изолда“ (реж. Мариуш Трелински) под диригентството на Саймън Ратъл и с участието на Нина Стеме.

Другите премиери са „Вилхелм Тел“ (Росини), „Ромео и Жулиета“ (Гуно), „Русалка“ (Дворжак) и „Кавалерът на розата“ (Щраус). През сезон 2016/2017 в Мет ще има общо 225 представления на 26 заглавия.

Една от гала вечерите ще бъде на 7 май 2017 г., когато Мет ще отбележи 50-годишнината на сградата, в която се намира. Ще пеят всички големи звезди, включително и Соня Йончева.

Очакваше се Мет да обяви оттеглянето на 72-годишния Джеймс Ливайн от поста музикален директор, тъй като здравето му напоследък е влошено. Този въпрос обаче остава неразрешен, тъй като диригентът очаква в скоро време да бъде в по-добра кондиция. По план Джеймс Ливайн трябва да дирижира четири заглавия през следващия сезон – „Кавалерът на розата“, „Набуко“, „Идоменей“ и „Италианката в Алжир“.

Следващият месец Ливайн трябва да започне репетиции на „Симон Боканегра“ и според директора Питър Гелб това ще бъде индикация дали диригентът може да продължи работата си в театъра.

Новата постановка на „Кавалерът на розата“ ще бъде на Робърт Карсен и с участието на Рене Флеминг. 57-годишната певица ще играе за последен път тази роля в Мет, като най-вероятно това ще бъде последната й голяма роля на тази сцена.

Анна Нетребко ще пее в „Манон Леско“, както и в „Евгений Онегин“, където ще си партнира с Дмитрий Хворостовски.

Соня Йончева и Майкъл Фабиано ще пеят в „Травиата“.

Виторио Григоло и Диана Дамрау ще участват в новата постановка на „Ромео и Жулиета“ (реж. Бартлет Шер).

Пласидо Доминго ще продължи да се изявява в баритонови роли. Той ще изпълни за първи път главната роля в „Набуко“.

Тенорът Хавиер Камарена ще пее в „Пуритани“ на Белини.

Големият отсъстващ е тенорът Йонас Кауфман, който отмени преди месец участието си в „Манон Леско“, а миналия сезон също пропусна спектакли заради заболяване. Питър Гелб е споделил, че търсеният тенор е ангажиран за следващите сезони и няма място в програмата си за Мет.


Comments

Метрополитън опера обяви програмата си за сезон 2016/2017 — 2 коментара

  1. Благодаря Ви,за тази инфо!Предварителната радост настъпи ! Очаквам и инфо,когато датите на излъчванията станат известни,за да гледам от София ТВ или в киносалон.Чудесна програма на МЕТ,жалко за Кауфман!Желая Ви пролетно настроение!!!

  2. Информацията бе полезна и навреме…Ще се радвам на споделени състави и критика за премиерите, а и за известните гастроли.
    Интересна е програмата на МЕТ, но също е важно качеството на изпълнението! Желая успех и многобройна публика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *